22 noiembrie, 2015

Veronica se hotaraste sa moara - Paulo Coelho

            Toată lumea a auzit de Coelho într-un moment ori altul. Eu am citit doar Alchimistul  până acum de la el, iar când am văzut "Veronika se hotărăşte să moară" în biblioteca unei prietene am hotărât să o citesc şi eu. Un plus pentru mine a fost faptul că are doar în jur de 200 de pagini sau mai puţin şi am putut să o citesc repejor prin pauze. Cartea te atrage prin titlul sau: "Veronika se hotărăşte să moară". Okay. Dar cine e Veronika? De ce vrea să moară? Care este povestea ei? Sunt întrebări care te fac să iei cartea în mâna şi să vezi despre ce e vorba. Cartea lui Coelho e minunată pentru oamenii care vor o lecţie de viaţă, oameni care trec printr-o depresie, atacuri de panică etc.
            Paulo Coelho este autorul a multe multe cărţi celebre, fie că le-am citit sau nu, cu siguranţă am auzit de ele. S-a născut în Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai cunoscuţi romaniceri ai lumii, cărţile sale traduse în 80 de limbi şi editate în peste 200 de ţări, atingând, până în acest moment peste 150 de milioane de exemplare în întreagă lume. Fun fact!  A intrat în 2009 în Guinnes Book cu Alchimistul, drept autorul cu cartea cea mai tradusă din istorie. 
             Nu ştiu cum să încep o descriere a acestei cărţi, e frumoasă, complexă şi plină de lecţii. Cartea ne spune povestea Veronikai, o tânăra căreia aparent nu îi lipseşte nimic. Are o viaţă liniştită, dar îi lipseşte impulsul de a trăi viaţă aşa cum trebuie. Pe 11 noiembrie 1997 se hotărăşte să îşi pună capăt vieţii înghiţind un pumn de pastile, dar supradoză nu reuşeşte să îi pună capăt vieţii. Ceea ce trebuia să fie finalul se dovedeşte a fi începutul pentru Veronika. Ajunsă la centrul de psihiatrie Villete, după o săptămâna de comă, protagonista află că inima i-a fost puternic afectată de pastilele luate şi că mai are doar câteva zile de trăit. De aici începe o cursa contra cronometru pentru tânăra care îşi da seama că viaţă nu este aşa îngrozitoare şi că motive pentru a trăi există şi vor există întotdeauna. Veronika ajunge să se regăsească, să cunoască şi celelalte Veronici din mintea ei, să se redescopere şi să găsească sensul vieţii.
            Cartea nu se orientează doar către personajul principal. Avem ocazia să privim în vieţile şi trecutul câtorva personaje de la Villete, fiecare ajunsă la centru dintr-un alt motiv. Poveştile dramatice, triste, se împletesc perfect în crearea unui peisaj psihiatric complex. Cunoaştem personajele în situaţia lor prezenţa, schizofrenici, persoane depresive, persoane care suferă de atacuri de panică şi, după o prima impresie generală asupra lor, citim în câte un capitol despre trecutul lor.
            Veronika apare în centrul de psihiatrie şi fără să vrea influenţează vieţile tuturor. Cumva are rolul de a le reaminti celorlalţi pacienţi că nu e prea târziu pentru ei, cum este pentru ea, că uneori alegerea pe care o facem poate să aibă urmări pe care nu suntem pregătiţi să le înfruntăm. Veronika îşi acceptă moartea şi alege să se bucure de fiecare secundă în care respiră. Umbră unei morţi iminente pe care sosirea ei o aruncă asupra celorlalţi îi face să îşi regândească viitorul la Villete. De ce spun regândească? Pentru că nu toţi cei internaţi acolo mai au nevoie de tratament. O parte dintre ei, membrii ai unei grupări numite             Frăţia, sunt pur şi simplu oameni care fug de realitate, oameni internaţi pentru o serie de probleme care rămaşi fără job, părăsiţi de familie ori în alte situaţii similare refuză să revină la realitate şi preferă să rămână internaţi.
            E interesant că acest volum ne aduce cumva o nouă vedere asupra normalului. Oare câţi dintre noi suntem normali şi oare ce înseamnă mai exact "normal"? Dacă nu vezi lucrurile că cel de lângă ţine, oricâtă dreptate consideri tu că ai, atunci poţi fi catalogat drept "nebun"?

         "       —Dumneata vezi ce port la gât?
            — O cravată.
         — Foarte bine. Răspunsul dumitale este răspunsul logic, coerent al unei persoane absolut normale: o cravată! Un nebun ar spune că port la gât o bucată de pânză colorată, ridicolă, inutilă, legată în mod complicat, care stânjeneşte mişcările capului şi impune un efort mai mare pentru că aerul să poată pătrunde în plămâni. Dacă n-aş fi atent când aş stă lângă un ventilator, aş putea muri strangulat de bucată asta de pânză. Dacă m-ar întreba un nebun la ce serveşte cravată, ar trebui să-i răspund: la absolut nimic. Nici măcar că ornament, pentru că astăzi ea a devenit simbolul sclaviei, al puterii, al rezervei distanţe. Unică utilitate a cravatei se vede când ne întoarcem acasă şi ne-o scoatem, dându-ne senzaţia că ne-am eliberat de ceva despre care nu ştim ce este. Dar justifică senzaţia de uşurare existenţa cravatei? Nu. Şi totuşi, dacă întreb un nebun şi o persoană normală ce e asta, sănătos va fi considerat doar cel care răspunde: o cravată. Nu contează cine răspunde corect, contează cine are dreptate.
           — Aţi dedus, aşadar, că eu nu sunt nebună deoarece i-am dat numele adecvat bucăţii de pânză colorată."

            Recomand „Veronika se hotărăşte să moară” tuturor celor care vor să citească despre diverse tulburări psihice într-o manieră destul de realistă ori tuturor care se simţi afundaţi într-o situaţie similară celor descrise mai sus. Nu vreau să dau nici un spoiler dar va spun atât: cartea devine din ce în ce mai bună către final. Nu ezitaţi să o cumpăraţi!

 „Şi mi-am spus în sinea mea: „Soarta nebunului va fi şi soarta mea
 Du-te, mănâncă-ţi pâinea cu bucurie şi bea-ţi vinul cu poftă, căci Dumnezeu ţi-a primit lucrarea.
 Veşmintele fie-ţi pururea albe, şi parfumul nu-ţi lipsească de pe cap.
 Bucură-te de viaţă cu femeia iubită în toate zilele deşertăciunii ţie sub soare de Dumnezeu dăruite.
 Căci asta îţi e partea ta în viaţa şi-n munca la care osteneşti sub soare.
 Urmează-ţi căile inimii tale şi dorinţa ochilor tăi, ştiind că Dumnezeu îţi va cere să dai socoteală de toate.”

Niciun comentariu: