10 martie, 2013

Recenzie E usor sa te iubesc - Tammara Webber


http://edituraepica.ro/wp-content/uploads/coperta-E-u%C8%99or-s%C4%83-te-iubesc.jpg

            A terminat de citit “E usor sa te iubesc” de Tammara Webber si pot spune ca a fost fabuloasa. Intr-o infinitate de carti in care subiectul adolescenta este abordat din toate punctele de vedere, ajungand de multe ori sa fie un cliseu, “Easy” reuseste sa se faca remarcata, sa aiba acel ceva special ce o face memorabila si greu de uitat.
            Tot scriu si sterg si scriu si sterg iar fiindca mi se pare ca nimic nu descrie povestea si cat de minunata este atat de bine precum ar trebui. “E usor sa te iubesc” este o carte diferita, o carte care in care se abordeaza subiecte mai..”delicate” cum ar fi renuntarea la visul de-o viata pentru a-ti urma iubitul la o anumita facultate ori violul. Tammara Webber cucereste prin faptul ca nu aduce cititorilor o carte despre o fata si un baiat care se intampla sa ajunga impreuna, ci o poveste cu adevarat speciala, despre probleme reale cu care mai multe persoane decat realizam s-au confruntat. Subiectul iubirii este abordat dintr-un unghi diferit, relatia dintre Jacqueline si Lucas nu este ceva strict carnal, ci este vazuta ca un drum de redescoperire, un drum pe care Jacqueline se trezeste nevoita sa parcurga pentru a se regasii si a stii ce isi doreste in viata.

No matter what happened to any individual person, life was going on elsewhere. The first time Kennedy kissed me, it stood to reason that at the same time, other people were splitting up. And the night Kennedy broke my heart, somewhere--maybe right there in my dorm, other people were falling in love.”

            Schimbarile nu au fost niciodata usoare, iar despartirile cu atat mai putin. Uneori vedem oamenii din jurul nostru ca fiind ceva permanent in viata noastra si nu realizam ca, uneori, pot sa plece pur si simplu. Dupa ce Jacqueline este parasita de Kennedy, baiatul cu care a avut o relatie pe toata perioada liceului, se trezeste intr-o facultate la care s-a inscris doar de dragul iubitului sau, inconjurata de oameni straini, in care nimic nu este ceea ce pare. De parca  toate aceste greutati nu ar fi destule, Jacqueline este victima unei tentative de viol. Lucas, din fericire, se afla in momentul potrivit, la locul potrivit si o salveaza de ceva ce i-ar fi bantuit intreaga viata.
            Mi s-a parut interesant felul in care autoarea a abordat toata aceasta tema a violului. A lasat sa se subinteleaga ca a ascunde asa ceva nu este niciodata decizia corecta. Daca nu spui nimanui ca ai fost victima unui nenorocit care a incercat sa te abuzeze, nimic nu se va schimba, el poate va incerca iar. Daca ascunzi asa ceva, nu faci decat sa spui ca iti e teama de acel individ. Nu exista nicio femeie care sa merite asa ceva si ,desi  in aceasta carte violatorul este pedepsit ( daa, o mare mare parte din mine a fost fericita cand Buck a fost batut de Lucas), in realitate lucrurile pot merge diferit…Am gasit pe net ca una din patru femei a fost victima unui viol ori a unei tentative de viol, iar 84% dintre ele cunosteau atacatorul. Mi se pare socant! Ce fel de monstru ar fi capabil sa faca asa ceva ?
            Aceasta carte ne invata faptul ca aparentele sunt de cele mai multe ori inselatoare, ca oamenii nu sunt ceea ce par: tipul frumos si indraznet poate fi un violator fara scupule la fel de bine cum baiatul plin de tatuaje nu este intotdeauna un rebel aducator de necazuri. Lucas a fost un personaj care mi-a ajuns la suflet, a carui descriere am adorat-o si..mi-as cam dori si eu un Lucas. Mi-a placut felul in care s-a purtat cu Jacqueline, felul in care a facut-o sa se simta speciala, a fost alaturi de ea, a salvat-o de atatea ori. Lucas si Jaqueline sunt doua personaje desemnate sa fie suflete pereche, care si-au gasit alinarea unul in bratele celuilalt, au gasit un refugiu, reusind in cele din urma sa se elibereze de demonii personali.
            M-am abtinut pe cat am putut sa va dau prea multe detalii despre poveste in sine, fiindca i-as strica magia. “E usor sa te iubesc” este o carte frumoasa, pe care, asa cum spune si titlul in romana..este usor sa o iubesti. Este una din cartile acelea care la final te lasa cu un zambet larg pe buze si te trezesti visand cu ochii deschisi la propriul Lucas. Finalul este unul perfect din punctul meu de vedere. Nu as fi putut cere nimic mai mult. Poate doar vreo cateva sute de pagini in plus, fiindca nu-mi venea sa ma despart de personaje atat de repede.


Daca nu ati citit cartea v-o recomand din tot sufletul.

“Choosing to be with you, isn't a difficult decision, Jacqueline...It's easy. Incredibly easy.

“Love is not the absence of logic
but logic examined and recalculated
heated and curved to fit
inside the contours of the heart”
Puteti comanda cartea AICI 


*Scuzati citatele in engleza, dar nu am reusit sa imi cumpar cartea in limba romana. :D 
** Tocmai am dezvoltat o obsesie pentru cuplul de pe coperta!:)) 


3 comentarii:

deea s spunea...

Hei e foarte tare recenzia dar am o intrebare…am inteles ca Jackie cand la ceva instrument..la ce instrument?

Alexandra spunea...

Multumeesc >:D< Pai ea canta la violoncel. Mereu mi-am dorit sa invat sa cant la un instrument :))

Alexa spunea...

Hey. Oh. de cand nu am mai comentat pe aici... scuze. Stii ce inseamna o recenzie superba? Reciteste-ti recenzia si o sa vezi ce inseamna. Cartea pare chiar frumoasa, as vrea sa o citesc. M-ar ajuta in multe aspecte. As vrea sa vad cum alti oameni pot percepe lucrurile descrise de tine in recenzie. Daca este intr-adevar frumos scrisa, nu cred ca voi muri daca imi voi cheltui alocatia pe ea. Pare superba.