14 decembrie, 2011

Recenzie Daca as ramane- Gayle Forman










Domeniu de editare: clasic
ISBN: 9786068255903
Nr. Pagini: 220
Aparitie: 25.10.2011
   

Rezumat: Mia este o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare şi un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi. Însă într-o dimineaţă cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia este dramatică şi dureroasă. Mia îşi pierde părinţii şi fratele mai mic într-un accident rutier, şi, cu toate că nu îşi aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine. Romanul este scris la persoana întâi, Mia evocă evenimente din viaţa sa, descrie ceea ce vede şi aude în spital, deşi nu poate simţi nimic şi este din ce în ce mai slăbită. Dragostea pentru cei rămaşi în viaţă şi pentru Adam şi pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânara o face la final. "Dacă aş rămâne" atinge teme importante, despre viaţă, moarte şi despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă. Cartea este inspirată de o tragedie reală.  




Parerea mea : Anul acesta am primit cateva carti de Mos Nicolae, iar aceasta a fost una dintre ele. Cum scoala nu imi permitea sa citesc prea mult si celelalte carti erau destul de groase, m-am apucat de "Daca as ramane" care are in jur de 200 de pagini.A fost genul ala de carte pe care o savurezi pagina cu pagina, care iti atinge pana la ultimul gram se sensibilitate, numai buna de plans..:))
Povestea incepe cu prezentarea protagonistei, Mia, o tanara violoncelista ce are aproape tot ce si-ar putea dori de la viata, o familie care o iubeste si care o intelege, un iubit perfect(Adam). Mi s-a pus pata de la inceput pe Adam, fiindca este exact tipul de baiat care imi place mie, chitarist, rocker, sweet..just perfect.Viata Miei  este data peste cap atunci cand, impreuna cu familia sa, fac un grav accident cu masina. Mia este apoi desprinsa din corpul ei si vede tot ce se intampla in jurul ei..parintii ei morti, salvarile, pe ea insasi in coma.
"Daca as ramane" m-a surprins prin felul scriitoarei de a ne relata povestea. Totul pare atat de real, incat in timp ce citesti te trezesti realizand cu stupoare ca puteai fi tu in locul Miei, ca habar nu ai ce iti rezerva viata.Daca povestea in sine nu te va marca in niciun fel, atunci o vor face gandurile tale odata ce terminat cartea. Oare cati dintre noi ar fi luat calea mai usoara..cati ar considera ca fara familie lupta nu mai are rost..?
Odata ajunsa la spital, Mia nu mai este sigura de ce isi doreste de la viata. Sa ramana, sa supravietuiasca, sau sa treaca mai departe, sperand ca acolo se va intalni cu fratele Teddy si parintii ei? De aici si pana la sfarsitul cartii prezentul este impletit cu trecutul, spitalul si oamenii disperati sa o vada aflandu-se in contrast cu viata normala de adolescenta pe care si-o aminteste. 
Ne pierdem in suferinta protagonistei, in confuzia ei, citim paginile din trecutul ei cu regret si ne emotionam pana la lacrimi. Citeam o portiune in care Adam, iubitul ei, o ruga sa ramana si ma gandeam "Hai mai Miaa fa cevaa! " Daca dai o sansa cartii nu ai cum sa nu fi impresionat de poveste  si de frumoasa iubire adolescentina dintre cei doi.
Si daca ar ramane..oare durerea ar putea fi suportabila? Si daca ar pleca..oare ceilalti nu ar putea sa isi continue viata si fara ea? 
Si pana la urma..care este decizia ei?
Aflati cititind cartea :)



Comanda: aici

Nota: 4.5 / 5        

Trailer: 


  











 



7 comentarii:

JustLaugh spunea...

am vazut-o la o colega si tot am zis ca i-o cer:D..a zis ca e buna desi mie mi s-a parut cam mica la numarul de pagini..hmm..dar acum dupa ce am citit recenzia ta trebuie sa o citesc..si vara asta am timp din plin:>:D

Iulya Elena spunea...

O urmaresc de ceva vreme si nu am avut ocazia sa o iau...acum ca am citit recenzia sunt si mai dornica sa o citesc:X

Anonim spunea...

Eu zic ca a fost o carte bunicica! Mi-a placut povestea in sine, dragoste si muzica a fost o supercombinatie. Tot nu-mi pot da seama cum se intelegeau atat de bine: ei ii placea muzica clasica si lui rockul, daca erau amandoi in masina ar fi ascultat POP? :)) Noroc ca a avut un sfarsit happy, ca ultima pagina a fost cum a fost. Altfel nu stiu cum ar fi fost asteptarea, avand in vedere cum se misca cei de la RAO! :(

Alexandra Ioana spunea...

foarte frumoasa cartea,imi place mult recenzia si trailerul cartii,coperta e simpla,dar,e frumoasa:D

Alexandra Ioana spunea...

o ador coperta si ador foarte mult si ambele clipuri ale cartii:D

Unknown spunea...

e interesanta. mie imi place mult titlul te lasa sa iti imaginezi tu , sa te gandesti la poveste

Alexandra Ioana spunea...

oricat de simpla este coperta,aceasta iti transmite parca un sentiment de singuratate,iar,titlul numai zic.e ca si cum te-ai gandi daca ai ramane langa persoana iubita.