26 decembrie, 2011

Recenzie Fascinatie- Melissa Marr

 Rezumat:


Regula nr. 3: Nu te holba la zâne invizibile. Aislinn a văzut dintotdeauna zâne. Fiinţe puternice şi periculoase, ei nu se arată lumii muritoare. Aislinn se teme de cruzimea lor - mai ales dacă ar descoperi că le poate vedea şi îşi doreşte să fie la fel de neştiutoare de prezenţa şi existenţa lor ca ceilalţi adolescenţi.  Regula nr. 2: Nu vorbi cu zâne invizibile. Acum zânele o urmăresc. Unul dintre ei, Keenan, care este deopotrivă înspăimântător şi atrăgător, încearcă să vorbească cu ea, îi pune întrebări. Lui Aislinn îi e frică să-i răspundă.  Regula nr. 1: Nu le atrage niciodată atenţia. Dar e prea târziu. Keenan este Regele Verii care şi-a ales regina pentru nouă secole. Fără ea, vara va dispărea cu siguranţă. El este hotărât să o transforme pe Aislinn în Regina Verii cu orice preţ - indiferent de dorinţele sau planurile ei. Dintr-odată nici una dintre aceste reguli care au protejat-o până acum pe Aislinn nu mai funcţionează şi sunt în joc multe: libertatea ei, prietenul ei bun, Seth, viaţa ei, totul. Intrigile zânelor, iubirea muritoare şi ciocnirea dintre legile străvechi şi aşteptările se combină în acest basm al secolului XXI. 


  Parerea mea:


         Cred ca orice persoana care a pus mana pe aceasta carte a privit-o sceptic. Zane? Serios? Eu am citit rezumatul si nu stiam ce ar putea fi frumos la aceasta carte. Cand m-am gandit la zane m-am gandit la carti pentru copii..si totusi..era la raftul dedicat cartilor pentru adolescenti. Am decis totusi sa ii dau o sansa si spun sincer ca nu regret. A fost o carte usoara, pe care am citit-o cu placere, o carte frumoasa, interesanta cu un subiect destul de diferit. Cati naratori pot scrie o poveste cu zane..pentru adolescenti?  
         Aislinn..al carei nume m-a facut sa ma gandesc la Katniss din Jocuriile foamei, nu stiu de ce..este adolescenta cu puteri speciale din cartile fantasy. Cum ati citit si in descriere, ceea ce o diferentiaza pe Aislinn de restul omenirii este capacitatea ei de a vedea zanele cu care oamenii impart pamantul. Fiind singura care are aceasta abilitate se chinuie sa o tina secreta, incercand sa para la fel de "oarba" ca si ceilalti oameni, dar se pare ca zanele au alte planuri pentru ea. Ma si gandesc ce greu poate fi pentru Aislin sa traiasca o viata in care trebuie sa pretinda ca nu vede nimic, sa evite contactul vizual si hartuiala continua a zanelor puse pe sotii.
In momentul in care in peisaj apare Keenan, lucrurile se complica, iar viata lui Aislinn ameinta sa nu mai fie niciodata la fel . Dar totusi..ce vor ele de la ea? De ce nu o lasa in pace? Raspunsul sta in mainile lui Keenan, zana si totodata Regele Verii. Are planuri in legatura cu Aislinn si nu va renunta pana nu va obtine ce isi doreste.
Nu pot spune ca mi-a placut de la inceput Keenan si chiar ma gandeam ca va fi unul din cliseele alea in care fata umana ramane impreuna cu baiatul vampir/varcola/ ce specie e el..in cazul de fata zana. Din fericire scriitoarea ne-a scutit de un astfel de scenariu si ni l-a dat pe Seth, prietenul uman si extrem de atractiv al lui Aislinn. Cei doi sunt uniti de o prietenie puternica, incredere, Seth fiind totodata singura persoana in afara de bunica ei care ii stie secretul. Ce pot spune..cu Seth, spre deosebire de Keenan a fost dragoste la prima vedere :)) Mi-a placut tipul din momentul in care i-am citit descrierea. A fost unul din momentele alea in care citesti descrierea unui baiat intr-o carte si te intrebi "De ce nu e real?De ce nu cunosc si eu baieti de genul asta?" Viata e cruda.. 
Acum ca am terminat cu divinizarea lui Seth, revin la motivul pentru care zanele o hartuiesc pe Aislinn. Ea este cea care ar putea inlatura domnia mamei lui Keenan, Regina Iernii. Vara este tot mai scurta, iar Keenan nu este destul de puternic pentru a se impotrivi mamei sale, nu singur. Daca protagonista este asa cum crede el chiar Regina Verii atunci ar avea sansa de a readuce lucrurile la normal. Totusi..nimic nu este asa de simplu, iar o problema este problema pana la capat. Daca Aislinn nu este cea aleasa ( asta a sunat a Harry Potter.."the chosen one") atunci in momentul in care va ridica toiagul Reginei Iernii, ea va trebui sa sufere frigurile iernii, sa fie aducatoarea iernii, pana cand o alta fata va risca sa ia toiagul. 
Este Aislinn Regina Verii? Vor scapa de malefica mama a lui Keenan? Are dragostea dintre Seth si Aislinn vreo sansa? Puteti afla doar citind cartea :D


Sfasitul:
 Mi-a placut ! Este genul ala de sfarsit care te lasa zambind, in care totul se rezolva chiar daca nu in felul in care te gandeai. Doar..."If it's not ok, it's not the end", nu?


Citate

"Pot sa'ti aduc ceva?"
"Un pic de spatiu?"


" -Nu mai e nimeni altcineva in afara de tine in viata mea "
Se intoarse si ramasera nemiscati. Ea se uita la camasa lui; ii lipsea un nasture. Isi inclesta mana pe sticla de miere, pana ce i-o lua el si-o puse alaturi.
Apoi o saruta.


 "-Seth?"
"-Aici sunt."Vocea lui era blanda, ezitanta. "A fost odata ca niciodata o fata.."
"-Nu printesa"
"-Nu. Categoric nu.Era prea desteapta sa fie printesa. Si puternica."
"-Da?"
"-O, da. Mai puternica decat isi putea da seama lumea"
"-Traieste fericita pana la adanci batraneti?"
"-Nu ar trebui sa fie si ceva la mijloc?"
"-Imi place sa citesc intai finalul." Ea astepta, se ghemui in pat, sa ii auda cuvintele de incurajare, sa creada- cel putin, pentru un minut- ca totul poate fi bine."Deci, asa a facut?" 
El nu mai ezita.
"-Da"

7 comentarii:

Zipy spunea...

Si mie mi-a placut cartea. Adevarul este ca Melissa are sunt stil cam greu, dupa parerea mea. Mi-a luat ceva cam mult sa termin cartea, dar a fost fascinanta. Si volumul doi a fost la fel, in ciuda faptului ca unele parti mi s-au parut nepotrivite, dar au fost bune.
Ma bucur ca ti-a placut si tie.

Anonim spunea...

Nici pe mine nu m-a prea incantat faza cu zanele! :( Super tare primul citat! :))

JustLaugh spunea...

eu nu am citit-o dar am de unde sa o imprumut:-?..mie imi place ideea cu zane..dar vad ca pe mai multi nu prea i-a incantat:|

Anonim spunea...

Probabil e din cauza ca subiectul e prea copilaros, sau poate nu prea exploatat. :D

Alexandra Ioana spunea...

subiectul este foarte interesant,iar titlul ce sa mai zic,ma duce cu gandul la altceva,si coperta imi place foarte mult,chiar mi-ar placea sa o incerc candva....

Unknown spunea...

ce amuzant e primul citat deja imi imaginez o situatie imi place mult coperta de la cartea asta

JustLaugh spunea...

chiar m-am apucat de ea, dar am lasat-o dupa ce a venit Insurgent, iar cu sarbatorile nu am avut timp sa ma apuc de citit:))...oricum mie imi place pana acum:)