30 decembrie, 2011

Recenzie Fior - Maggie Stiefvater

 REZUMAT

De mulţi ani Grace îi observa pe lupii din pădurile aflate în spatele casei ei. Un lup cu ochii galbeni - lupul ei - a reprezentat mereu o prezenţă fără de care nu mai putea să-şi închipuie viaţa. Între timp, Sam trăia două vieţi: iarna, în pădurea îngheţată, protejat de haită şi mereu în compania unei fete neînfricate, iar vara, puţine şi preţioase luni petrecute ca om... până când frigul îl făcea să se transforme la loc. Acum, Grace face cunoştinţă cu un băiat cu ochii galbeni, care i se pare atât de cunoscut, încât i se taie răsuflarea. Este lupul ei, el trebuie să fie. Dar, pe măsură ce iarna se apropie, Sam trebuie să se lupte ca să îşi păstreze forma umană sau să rişte să o piardă pe Grace, dar să se piardă şi pe sine... pentru totdeauna.



PAREREA MEA
Fior este o poveste de dragoste putin mai diferita de ceea ce am intalnit pana acum.Am ramas placut surprinsa dupa ce am terminat cartea. Frumusetea primei iubiri se impleteste minunat cu drama, melancolia si lupta pe care Sam o duce cu el insusi. Cartea este atat de bine scrisa  incat uneori te trezesti pierdut in sentimentele personajelor, in macinarile si dorintele lor.
Cartea ne-o aduce in prim plan pe Grace, protagonista seriei, mereu pasionata de lupi, mai ales de lupul ei cu ochii galben. Ea nu stie nimic despre el, ci doar ca obisnuieste sa o priveasca in zilele friguroase de iarna si ca el a fost salvatorul ei in copilarie cand lupii au tras-o de pe leaganul ei din curte si au atacat-o. Da, lupul este chiar Sam, doar ca spre deosebire de situatiile intalnite in alte carti, in Fior nu se transforma din proprie vointa, sau atunci cand este luna plina. Sam se transforma in lup odata cu venirea frigului, a iernii si revine la forma umana primavara, vara. Cu cat esti de mai mult timp lup cu atat esti mai detasat de latura ta umana si ai nevoie de tot mai multa caldura pentru a te transforma. Intr-un anumit an.. si te pierzi incetul cu incetul pana cand nu mai ramane nimic..esti doar lup, iar umanitatea ta este doar o amintire vaga. Sam, singurul lup care isi doreste cu disperare sa ramana legat de latura sa umana este in aceeasi situatie. Este ultimul sau an, iar momentele sale sunt numarate. Tragic faptul ca tocmai acum ajunge sa o intalneasca pe Grace..
Dupa ce un baiat de la scoala lui Grace, Jack este muscat de lupi si considerat mort, oamenii din intreg orasul incep o operatiune de ucidere a lupilor din padure. Cam asa vor ajunge Sam si Grace sa se cunoasca. Ea se trezeste pe veranda cu un baiat brunet plin de sange, impuscat. Un fapt ciudat este transformarea lui Sam in om dupa ce a fost impuscat, desi el nu trebuia sa mai devina uman vreodata. Grace realizeaza destul de rapid ca el este lupul ei cu ochii galbeni.
La inceput eram destul de fericita sa citesc felul in care relatia celor doi se dezvolta si infloreste, era genul de iubire ireala, care se opune tuturor legilor naturii si totusi este posibila.  Totusi, iarna este din ce in ce mai aproape, iar lui Sam ii este din ce in ce mai greu sa isi pastreze forma umana. Am ramas surprinsa de cat de puternica este Grace, cum se lupta sa il mentina pe Sam uman, cum este in stare sa fie calma chiar si in cele mai extreme situatii. Cred ca este unul din personajele mele feminine preferate.
Si cum o  carte nu este niciodata completa fara complicatii, piperam actiunea cu un varcolac nou care ameninta sa ii dea pe toti de gol, o lupoaica geloasa din haita lui Sam , o prietena muscata a lui Grace , dezamagiri, iubire, o iarna tot mai friguroasa si un posibil antidot care ar putea fi sfarsitul vietii de lup.

Daca sunteti curiosi cum se va rezolva totul, daca vreti sa aflati sfarsitul povestii de dragoste dintre Sam si Grace nu ezitati sa cititi cartea.


Nota: 5/5

Sfarsitul: Perfect. Mi-a placut la nebunie.

Sam's song  :


Despre film:
          Unique Features has acquired screen rights to "Shiver," a bestselling supernatural romance novel by Maggie Stiefvater that is the first of a three-book series.
Pic will be produced by Unique Features partners Bob Shaye and Michael Lynne.







11 comentarii:

IRLover spunea...

Chiar ca este o carte superba de dragoste.Frumoasa recenzia! ::D

Maria :) spunea...

O voi cumpara in curand! Dabia astept. Recenzia ta chiar m-a fascinat si m-a convins ca aceasta carte merita citita!

Diamond Goddess a.k.a. Smooth Cash spunea...

Imi place recenzia.
Fior e una din cartile mele favorite :X

Iulya Elena spunea...

Cu adevarat merita citita...mie mi-a placut la nebunie si acum am comandat partea a 2a sunt foarte curioasa ce se mai intampla intre cei 2 :X

JustLaugh spunea...

nu de mult am citit-o si e pur si simplu adorabila♥ momentele petrecute intre cei doi sunt foarte frumoase.. s-a terminat cu bine chiar sunt curioasa cum va continua totul:-?

Anonim spunea...

Nu am citit-o! :( Am avut-o, dar am dat-o la un schimb! Poate mi-o cumpar iar! :D

JustLaugh spunea...

@Laurentzyu sa o dai la schimb fara sa o citesti:O:(... pacat[-(:P

Anonim spunea...

Mda, nu m-a atras prea mult. :( Asta a fost motivul pentru care am pus-o pe lista cu carti de schimb.

mm spunea...

Ahh cat mi-as dori sa citesc cartea...Mi se pare extraordinara. Ai facut o recenzie atat de frumoasa care chiar a reusit sa ma intrige si sa ma fac sa imi doresc cu disparare sa citesc romanul...Iar vorbind despre carte, mi se pare extraordinara ideea de a incerca sa tii "prezenta" latura umana a baiatului, sa il motivezi sa iubeasca, sa simt, desi cred ca stim cu toti, a simtii nu inseamna numai fericire ci si dezamagire, tristete, iar din punctul meu de vedere este mult mai usor sa iti negi sentimentele decat sa le infrunti..In final tot ce pot sa spun este ca imi doresc la nebunie cartea :p

Alexandra Ioana spunea...

Am ambele volume si pur si simplu o iubesc seria:x,este o serie asa de romantica si de pasionala incat iti vine sa nu o mai lasi din mana:X

Unknown spunea...

foarte frumos primul videoclip si piesa asa linistittoare eu am cumparat cartea de la o citittoare si am sa o citesc curand, desi trebuie sa recunosc ca nu prea ma dau in vant dupa varcolaci