21 ianuarie, 2012

Recenzie Divergent - Veronica Roth

Ce pot spune eu despre aceasta carte...merita pe deplin orice lauda primeste. Mi-a placut de la primul pana la ultimul cuvant. Am terminat cartea astazi, in loc sa invat la informatica pentru maine , pentru ca pur si simplu nu imi venea sa ma opresc. Sunt moarta maine, dar macar s-a meritat. Cand am citit ultimul paragraf chiar mi-a parut rau ca s-a terminat. Parca as mai fi citit inca 100 de pagini. Spre deosebire de alte carti, sfarsitul a fost totusi unul frumos, clar, si destuul de interesant. Singura chestie la care ma gandesc acum este...perioada pe care trebuie sa o astept pana la volumul 2. Mai sunt cateva luni...doaar cateva..
Actiunea este plasata intr-un viitor post-apocaliptic, in care lumea este impartita in 5 factiuni: Abnegatia ( cei altruisti), Candoarea ( cei sinceri), Neinfricarea( cei curajosi), Prietenia( cei pasnici) si Eruditia ( cei inteligenti), in functie de calitatea care le domina comportamentul.
Beatrice, viitoare Tris, si-a trait toata viata in Abnegatie, incercand sa se ridice la standardele factiunii, sa fie atat de altruista pe cat se poate, desi gesturile nu ii vin in mod natural ca altora. Niciodata nu si-a gasit locul acolo, dar s-a gandit ca acomodarea se va face cu timpul. Atunci cand la varsta de 16 ani, dau testul care ar trebui sa le dezvaluie factiunea perfecta pentru ei, rezultatele lui Beatrice sunt neconcludente. Motivul pentru care ea a fost mereu diferita, motivul pentru care nu s-a putut incadra in tabloul plin de altruism al Abnegatiei este descris printr-un singur cuvant : Divergent. Un singur cuvant, 9 litere aparent inofensive, dar cu un impact devastator in cazul in care informatia ajunge la persoanele nepotrivite. Beatrice trebuie sa patreze cu orice pret motivul pentru care ea este diferita, sau totul se poate sfarsi foarte urat pentru ea.
Beatrice alege intr-un fiinal sa isi schimbe factiunea, alegand Neinfricarea, sperand ca acolo isi va gasi locul. Neinfricatii se ridica la asteptarile ei, viata traita la maxim fiind pe cat de periculoasa pe atat de frumoasa. Dupa un inceput in forta, o saritura din tren pe un acoperis, urmata de o alta de pe acoperis pana jos, Beatrice decide sa se rupa de viata anterioara, sa inceapa ceva nou, prezentandu-se drept Tris. Mi s-a parut un moment destul de important acesta. Nu doar facem cunostiinta si cu celalalt personaj de baza al cartii, Four( alias Tobias) ci vedem si untimul pas al trecerii lui Tris de la Abnegatie la Nemuritori.
Aflam apoi pericolul este la ordinea zilei si ca nu toti cei ce au ales factiunea Neinfricatilor vor si ajunge membri. Nu va dau mai multe detalii deoarece as strica tot farmecul, dar va spun ca veti ajunge sa vreti sa strangeti de gat anumite personaje, la fel de mult cum veti indragi altele. 
Ca un mic spoiler, pot spune ca imi pare rau de ceea ce i s-a intamplat lui Will..dar eu inca sper ca nu s-a intamplat ce-i mai rau. De asemenea imi venea sa ii bag o furculita in ochi lui Peter, personajul asta mi-a fost antipatic inca de la inceput..
Cartea a avut de toate, de la actiune din plin pana la momente frumoase ce iti aduceau fluturi in stomac. Nu a avut clisee, momente in care sa spui.."mdaa..ma asteptam la asta" ci a fost totul surprinzator si bine structurat.
Divergent este clar un Must Have si va indemn pe toti sa dati o sansa cartii si sa o cititi. Va garantez ca nu o veti lasa din mana pana nu o terminati si veti astepta la fel de nerabdatori ca si mine volumul 2. 

8 comentarii:

♥MIM spunea...

Frumoasa recenzie, bestiala carte!:X Astept cu nerabdare volumul 2.

`kyky`

Zipy spunea...

Eu abia astept sa mi-o cumpar!! Am auzit numai lucruri incredibile despre ea.

JustLaugh spunea...

cat mi-a placutt!!! coperta,subiectul totul:D in fiecare zi ma intreb cand apare vol 2:))...pur si simplu nu mai am rabdare:(((..deja in alte tari a aparut..de ce nu si la noi?:-<..

Anonim spunea...

A fost o carte super, dar parca tot mai tare e Jocurile Foamei! :D

mm spunea...

Hmm, frumoasa recenzie. Cred ca o sa cumpar cartea mi se pare interesanta ideea de a avea o calitate care sa iti ghideze viata, cu care sa te indentifici...Hmm cum am mai spus imi place ideea cartii, viitorul distopic, chiar cred ca o sa o citesc cat de curand :p

Alexandra Ioana spunea...

Cat de frumoasa este aceasta carte:x,ideea cu viitorul distopic mi se pare geniala:x,imi place foarte mult coperta si mi se pare totodata cea mai buna aparitie a editurii leda:X

Alexandra Ioana spunea...

am auzit ca aceasta carte este una dintre cele mai bune ale aparitii ale editurii leda,nici nu ma mir,sper ca in curand sa apara filmul,pentru ca am auzit ca se va face:x

Unknown spunea...

da am citit-o si mi-a placut mult de tot. A fost primul roman distopic citit de mine si mi-a placut la nebuniee