10 martie, 2012

Recenzie Legaminte - Ally Condie

http://www.litera.ro/carti-mari/fictiune-pentru-copii-si-tineri/legaminte-1463.jpg
Desi imi doream cartea de mult timp, nu reusisem deloc sa fac rost de bani sa o cumpar. Mereu gaseam o alta carte care parea mai interesanta. Apoi pus ochii pe o oferta si mi-am spus ca nu pot rata ocazia, asa ca am cumparat-o si am carat-o dupa mine in geamantan prin Franta sperand ca voi avea timp sa o citesc. Intr-un final am reusit sa ma apuc de carte saptamana trecuta, dupa ce am venit din excursie, si am savurat fiecare pagina.
Ceea ce mi-a capturat atentia din primul moment a fost si de aceasta data descrierea de pe spatele copertii. Cassie traieste dupa regulile impuse de Societate. In mod normal, acest lucru nu displace nimanui, fiindca Societatea stie perfect ce este bine pentru fiecare, de la cata mancare trebuie, pana la perechea cu care fiecare va trai pentru restul vietii. Nimeni nu se razvrateste, nu exista rebeliunii, fiindca toata lumea traieste in iluzia unei Societati utopice, perfecte. Oamenii sunt invatati sa nu fie diferiti unii de altii, li se acorda o falsa libertate, doar pentru a-i face sa creada ca nu sunt tinuti in cusca de Oficialitati, cand adevarul este total altul.
Chiar este ciudata perspectiva unei astfel de Societati in care nu propria opinie este interzisa, nu ai voie decat sa faci ceea ce iti spun Oficialitatile. Daca ei iti spun sa sari in cap, sari, fiindca ei stiu cel mai bine..este chiar aiurea. De asemenea fiecare persoana are 3 pastile, una verde pe care o folosesc atunci cand au nevoie sa se calmeze, una albastra ce ar fi utila pentru supravietuire in cazul in care nu ar avea mancare si una rosie al carui efect era la inceputul cartii necunoscut, dar se afla pe parcurs.*nu spun fiindca nu vreau sa stric surpriza*
Cassie nu s-a razvratit niciodata impotriva Societatii, fiindca intotdeauna a fost una dintre cele mai bune. O sortatoare excelenta si o persoana ce nu a facut niciodata probleme. Cand a venit momentul sa isi vada perechea, persoana cu care va trai pentru restul vietii, Cassia afla ca prietenul sau din copilarie Xander este menit pentru ea. Toate sunt bune si frumoase, pana in momentul in care Cassie vrea sa vada mai multe detalii despre perechea ei, pe microcardul pe care i l-a dat Societatea si are un mare soc. Pe ecran, pentru o fractiune de secunda, apare chipul unui alt baiat, chipul cuiva cunoscut, al lui Ky.
Oficialitatile ii schimba microcardul, ii spun ca totul este doar o greseala, Ky este o Aberatie ( tatal sau a comis o infractiune, iar fiul sau a capatat de asemenea acelasi titlu) si nu are dreptul la o pereche. Totusi..greseala fusese deja facuta, ideea fusese implantata in mintea fetei si din acel moment viata ei se intoarce cu susul in jos. Daca ar avea dreptul sa faca propriile alegeri? Daca totusi Ky este potrivit pentru ea? Care sunt secretele misteriosului Ky?
Amandoi aleg drumetiile ca activitate si dupa ce sunt pusi in aceeasi echipa, lucrurile incep sa schimbe radical intre ei. Desi o relatie intre ei este ceva imposibil, sentimentele sunt mai presus de voia lor si astfel cei doi se trezesc prinsi intr-o iubire interzisa, periculoasa, dar perfecta. Incet, incet, cei doi se descopera reciproc, ajungand sa tina unul la celalalt mai mult decat orice, Ky o invata pe Cassie sa citeasca, iar aceasta ii recita poeziile primite de la bunicul sau si astfel dealul pe care il urca in fiecare zi devine mica lor lume rupta de Societate si Oficialitati.
Totusi..cat va dura oare inainte ca ei sa fie prinsi? Cat se vor putea ascunde de Societate si..oare Oficialitatile sunt chiar atat de oarbe precum cred ei?
Partea a doua a cartii a fost chiar geniala, mi-a placut la nebunie, poate si pentru ca a fost mai multa actiune, mai mult suspans, relatia dintre Cassie si Ky s-a dezvoltat intr-un mod extrem de interesant, iar autoarea a descris totul intr-un stil excelent ce m-a facut sa citesc nerabdatoare fiecare pagina.
"Legaminte" m-a impresionat prin ideea sa in sine. Lupta pe care doua persoane sunt in stare sa o duca cu restul lumii fiindca se iubesc.Finalul primului volum te lasa cu o singura intrebare. Tu ce ai fi in stare sa faci pentru persoana iubita?
Singura mea obictie este faptul ca volumul 2 nu a aparut inca la noi si nu mai am rabdare :))
In legatura cu coperta..sunt chiar curioasa cum vor fi celelalte de la noi. Aceasta mi-a placut, dar totusi au stricat ideea copertilor americane la care fiecare volum era intr-una dintre culorile pastilelor. Oare la noi ce tipar vor avea?
p.s. voi reveni cu cateva citate, fiindca au fost unele care chiar mi-au placut foarte mult.
Nota : 5/5

11 comentarii:

Only Books spunea...

O vreau! <3 Imi place recenzia.

Dee.

emy spunea...

Si mie imi place! <3
Hmm,cred ca merita sa intre in lista mea de cumparaturi :x.

Emy.

Iulya Elena spunea...

Stiam si despre carte si despre subiect, dar daca am mai multe amanunte sunt si mai convinsa ca trebuie sa o cumpar..de fel sunt mai ghinionista la trageri la sorti si in ciuda faptului ca am participat la vreo 2 concursuri despre carte nu am avut parte de vre-un castig...
Asta e ! se mai intampla:)
Multumesc pentru recenzie ...acum am o pofta de citit ceva romantic...

Anonim spunea...

Alt set de vesti bune despre carte! Nu stiu, probabil coperta nu m-a atras intr-atat de mult pe cat ar fi trebuit de nu i-am acordat niciun interes. :(
Oricum, imi plac foarte mult thrillerele distopice. Am citit si JOCURILE FOAMEI si DIVERGENT si au devenit o obsesie pentru mine. Acum ma pregatesc pentru SPULBERA-MA! Sper ca si LEGAMINTE sa fie tot atat de interesanta. :D

Asa e, cei de la Litera chiar strica copertile. :(( LEGAMINTE, ARIPI; acum HEX HALL si CAPTIV IN LABIRINT. Offf! Ce pacat!

JustLaugh spunea...

pff...da din pacate o cam dau in bara la coperti cei de la litera:|..am auzit despre carte si imi place recenzia iar totul suna foarte bine..dar daca coperta era altfel parca ma straduiam mai mult sa fac rost de ea si sa o citesc..:D..dar totusi sper ca o voi citi in cele din urma:)

Anonim spunea...

Mda, eu zic ca si o coperta conteaza! E aiurea, nici la urmatoarele nu pot sa schimbe nimic! Sper sa il schimbe pe cel care se ocupa de coperti! :D

JustLaugh spunea...

totusi coperta de la vol 2..e mult mai reusita:)..ma bucur, dar poate doar au avut noroc:))

Alexandra Ioana spunea...

imi place foarte mult coperta:X,este foarte frumoasa si felicitari pentru recenzie,sper sa o am si eu candva cartea asta:x,pentru ca mi se pare superba povestea de dragoste.

Unknown spunea...

am mai auzit de aceasta carte si chiar mi se pare interesanta. Partea cu Societatea mi se pare ca seamana putin cu factiunea din care pleaca Tris din Divergent

JustLaugh spunea...

ciudata ideea cu pastilele...de fiecare data cand citesc recenzia ma face si mai curioasa:)))

mm spunea...

Am mai spus ca am ajuns obsedata de cartile distopcie. Ai bine chiar asa este. Imi place mult aceasta idee, o alta lume in care dragostea este obligata, programata, iar daca o pereche de tineri sfideaza Oficialitatile, un uragan se va dezlantui asupra lor. un alt aspect mi se par acele pastile. Desi nu ne-ai dat prea mult detalii despre ele, le-ai mentionat, iar in mintea mea asta inseamna ca o sa aiba un rol important in destinul lui Ky si Cassie. Ai dreptate coperta nu pot sa zic ca ma atrage, desi nu este bine de multe ori judect o carte dupa coperta sau dupa fontul pe care la ales editora si asa mai departe. O alta carte interesanta