14 mai, 2012

Recenzie Gone - Michael Grant

http://photo.goodreads.com/books/1327119111l/6473592.jpg “Superpowers, don't always make you a superhero. -"


 
Am primit cartea Gone de Michael Grant multumita  Librariei Online Libris ( de unde apropo puteti cumpara multe, multe carti geniale atat in engleza, cat si in romana) acum ceva timp pentru recenzie..Din nefericire abia acum am reusit sa o termin, dar...din fericire va pot spune ca este o carte foarte buna. Stiti cand..uneori incepeti o serie noua, sunteti total incantati si va spuneti "Wow..va fi o serie atat de buna."? Exact asa m-am simtit in momentul in care am terminat de citit acest volum. Sincer sper ca va fi publicata si in Romania fiindca este o serie cu adevarat buna, iar Michael Grant este un scriitor foarte talentat, capabil sa creeze o lume distopica in care copiii sunt fortati sa se maturizeze fortat nevoiti sa faca fata unei noi crude realitati.

Actiunea este plasata in Perdido Beach, care..dupa marile mele cunostiinte in limba spaniola ar insemna "Plaja pieduta", nume ce ar merge perfect cu ideea seriei. Intr-o zi ca oricare alta, intr-un moment ca oricare altul, orice persoana mai in varsta de 14 ani dispare. Fara extraterestrii, fara lumini..nici macar vrun "spuf!" sau orice alt sunet inspaimantator, ci doar..dispar. Intr-un moment exista, iar in urmatorul orice semn al existentei lor dispare.

"“One minute the teacher was talking about the Civil War. And the next minute he was gone. There. Gone. No 'poof.' No flash of light. No explosion.”"

Din moment ce adultii dispar, copiii sunt nevoiti sa supravietuiasca pe cont propriu si astfel, in curand noi grupuri se formeaza. Setea de putere se manifesta la varste fragede in aceasta carte. Sam, protagonistul seriei, se gaseste deodata vazut ca un conducator de ceilalti copii, dar acest lucru nu este pe placul tuturor. Din fericire, ca in orice serie care se respecta, eroul nostru are si prieteni de nadejde, Astrid, Quinn si Edilio.
Faptul ca toti adultii au disparut, nu este singurul lucru ciudat in toata povestea. In jurul centralei nucleare din zona, pe o raza de un kilometru se ridica o bariera ce-i tine pe toti inchisi...Mai mult..cativa dintre copii descopera ca poseda puteri supranaturale, iar unele animale dezvolta anumite mutatii.Atunci cand noi puteri atat umane, cat si supranaturale se ridica..oare ce pot face cei captivi?

"“You'll never have complete control, Caine. This world is changing all the time. Animals. People. Who knows what's next? We didn't' make this world, we're just the poor fools who are living in it.”"

Desi cartea este destul de mare..cred ca are in jur de 500 de pagini, pur si simplu nu ii poti da drumul din mana. Este o carte excelent scrisa, Michael Grant este foarte talentat, personajele sale fiind foarte bine conturate. Inca de-a lungul primului volum ajungem sa vedem felul in care personajele ajung sa creasca, incadrand astfel "Gone" in ceea ce profesoara mea de romana ar numi "Bildungsroman" sau romanul in care se prezinta procesul de maturizare al personajelor. Actiunea se imbina armonios cu dialogul personajelor, cu pasajele descriptive, replicile ironice ale personajelor reusind sa dea o nota de amuzament cartii. In mod clar este o carte ce nu poate fi ratata.!

Imi doresc sa termin aceasta recenzie cu o intrebare. Va spuneam mai devreme ca toate persoanele de peste 14 ani au disparut...Oare ce se va intampla cu acei copii din Perdido Beach care ajung la varsta de 14 ani? Dispar si ei?

Nota : 5/5




13 comentarii:

IRLover spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Madalina spunea...

Recenzia ta ma face sa-mi doresc si mai mult sa citesc acesta serie, mai ales ca ador distopiile :).

Laura spunea...

Distopica zici? E pe lista mea. Super recenzie ;-)

Anonim spunea...

am vazut ca a aparut si la noi zilele trecute. am 18 ani, crezi ca o sa imi placa?

Alexandra spunea...

Cred ca iti va placea. Chiar daca personajele sunt..mici, pana in 14 ani, actiunea chiar te prinde. Si eu am tot 18 si mi-a placut tare mult cartea. :)

Anonim spunea...

Suna bine din cate vad! Poate mi-o iau si eu! Slava Domnului ca au pastrat coperta originala! :))

JustLaugh spunea...

imi place foarte mult subiectul:X..si o recenzie minunata:)..si la ce nota a primit inseamna ca merita citita cartea:D

Anonim spunea...

Este intr-adevar geniala. Chiar daca protagonistii nu sunt altceva decat niste copii. :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandra Ioana spunea...

am ramas surprinsa,cand am vazut prima data coperta si descrierea,si pot spune ca m-a facut sa o citesc,dar,din pacate,nu o am si sper ca in curand sa o primesc de la mosul sau chiar sa mi=o cumpar,cand am bani:D

Unknown spunea...

daca e distopica sigur vreau sa o citesc imi place titlul

JustLaugh spunea...

eu o am in biblioteca de ceva vreme:D..trebuie sa o citesc nu stiu cum mi-a scapat:))

Ralu spunea...

Eu am primit-o cadou la majorat şi chiar dacă protagoniştii sunt copii, mi s-au părut foarte maturi pentru vârsta lor, iar cartea mi-a lăsat o impresie bună. A avut foarte mult mister şi suspans, dar şi acţiune şi comedie. În concluzie, o recomand. ;)