29 iunie, 2012

Recenzie Betia Sangelui - Dean R. Koontz

Rezumat : 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyIyLqv6fmbUXbVJ7ibBdmfmGL5nyauEW6YduZf1D2HJrZu74ImwWacrMjNYFEpKmHOy472wgZs9ZHdAjdlyuneOf5QsczS4_66yRactO2yhqJcR8V3-kj5hZ7IHXM_YEynMXampxeuE0/s1600/scan0005.jpg
"Bocancii reaparura si se apropiara de patul sub care se ascunsese Chyna. O lacrima de sange, proaspsts, sclipea stins pe rama de piele neagrs a ghetelor. Ucigasul intentiona sa se lase pe un genunchi, langa pat..."Chyna este o tanara educata in regulile dure ale autoconservarii... si acum unica supravietuitoare a unor asasinate comise de un ucigas al carui unic tel este de a trai intens, la limita extrema, indiferent ce ar insemna asta pentru cei din jur. Drumurile lor se intersecteaza si se contopesc pe durata a douazeci si patru de ore - o alta aventura de maxima intensitate pentru barbat, un cosmar aproape interminabil pentru Chyna. O experienta din care unul singur va supravietui...  

 Recenzie : 

"Betia Sangelui".. cea de'a doua carte pe care  am imprumutat'o de la biblioteca. De obicei sincer..nu prea citesc genul acesta de carti fiindca sunt foaarte usor de speriat. Cartea a fost extrem de interesanta, plina de sange, crime, totul fiind descris intr'o maniera detasata, obiectiva. Citind acest roman ajungi sa te gandesti la faptul ca oamenii nu sunt ceea ce par, fiindca in spatele unui chip frumos se poate oricand ascunde o minte bolnava. Oare de cate ori in viata am trecut pe strada pe langa un astfel de om fara sa stim nimic despre el, fara sa realizam de fapt pericolul..?
Povestea o aduce in prim plan pe Chyna, o tanara cu un trecut sumbru, care pentru 24 de ore isi intersecteaza viata cu un criminal . Ceea ce trebuia sa fie un week-end perfect, relaxant, petrecut impreuna cu Laura, prietena ei, la parintii acesteia, se transforma intr'un cosmar in momentul in care acestia sunt ucisi cu sange rece, iar Chyna este singura supravietuitoare. In momentul in care protagonista afla din greseala faptul ca ucigasul tine captiva o tanara, Ariel, renunta la ideea de a fugi si pleaca in cautarea fetitei, intr'o cursa infernala din care doar unul va supravietui. Oare Chyna va fi cu adevarat sfarsitul criminalului sau doar o altq victima nesabuita?
"La baza vietii sta senzatia". Acesta era motto-ul criminalului cartii, ghidul acestuia in viata. Nu considera ca ceea ce face este un pacat, nu considera nici macar ca are probleme psihice. Pentru el a ucide un om insemna nimic , probabil cu nimic mai important ecat a merge la magazin, a bea un pahar cu apa sau alte lucruri fara semnificatie. Uneori, citind cartea ramaneam efectiv 50% socata, 50% scarbita de acest personaj, de altfel creat pentru a fi urat de cititori.
Cartea a fost foarte bine scrisa, doar vorbim de un mare scriitor aici, desi uneori ma pierdeam prin imensele descrieri ale sentimentelor personajelor si ale cadrelor naturale. Ok..trebuie sa inram in pielea personajelor, dar cand citeam pasajele in care se descris cu lux de amanunte gandirea ucigasului nu puteam sa nu fiu scarbita. Tot ce imi doream era sa il strang de gat pana ii ieseau ochii, sa il spanzur cu sireturile, sa il calc in repetate randuri cu un tren si multe alte ganduri sadice si destuul de sangeroase. Ce face o astfel de carte din oameni, nu?
Eu va recomand cartea, in cazul in care sunteti dornici sa cititi genul acesta de opere.
P.S.
Cred ca pe coperta ar trebui sa fie o bulina gen.."Atentie poate provoca paranoia", fiindca dupa ce am terminat de citit tot stateam si ma gandeam..oh doamne, oare eu as fi in stare sa supravietuiesc?(probabil nu) Oare exista genul asta de oameni? Oare am trecut pe langa vreunul? Ma tot gandeam la chestiile pe care le tin mereu la mine prin buzunar..chei, telefon, guma de mestecat si nu puteam sa ma intreb..oare cum ai reusi sa ucizi pe cineva cu Orbit pentru copii? Poate sa lesine de la mirosul acela dulce :))

7 comentarii:

emy spunea...

UU,nu am mai auzit de cartea asta.Pare interesanta :)

Iulya Elena spunea...

E cam sadica pentru gusturile mele dar cred ca o sa i-o recomand fratelui meu....eu una sunt foarte usor de scarbit si speria...:-&

Anonim spunea...

Dean Koontz la Nemira? :O Nu stiam! :))Pare o carte horror numai buna vara, insa nu prea stiu ce sa zic. Romanele horror scrise la persoana a III-a mi se pare ca au tot felul de minusuri!

Ai incercat sa omori pe cineva cu Orbit? Sigur a fost o moarte dureroasa!!! =))

JustLaugh spunea...

Nu am citit cartea..Si nici nu cred ca o voi citi..Adica vreau sa spun ca descrierea nu prea ma incanta ..Si nici coperta nu este chiar asa de stralucita..Dar nu stiu probabil voi mai cere ceva pareri..

Alexandra Ioana spunea...

foarte interesanta carte...imi suna foarte bine titlul....e interesanta recenzia;;)

mm spunea...

Eu sunt o mare fana a cartilor politiste, desi deobicei prefer crima aceea curata, carte iti pune mintea la contributie, genul Aghatei Christie, nu m-as da la o parte nici de la un astfel de gen. Sunt o mare ioubitoare de crime, nu conteaza cum sunt ele, macabre sau inteligente.
Mi se pare geniala ideea carti, si te cred pe cuvant cand spui ca il urasti pe ucigasi, si pentru asta toate sunt meritele autorului, pentru ca a reusit sa te faca sa te simti asa. Hmm, cred ca am sa gasesc si eu cartea la biblioteca, oricum o sa o caut.
HMm eu sunt paranoica si fara sa citesc aceasta carte, sunt curioasa sa vad cum o sa ma transforme mental pe mine...Ehh vedem noi!

Unknown spunea...

eu nu am mai auzit de cartea asta. Sincer, imi place ca tu nu citesti numai carti contemporane de la LEDA mai si combini cu clasice etc