29 decembrie, 2012

Recenzie Elixirul Vietii - Kenneth Oppel




Rezumat

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRNMoZ2x6oZr9GfMNcp92PkIoDJ3viw0jd-nKaAKFCCd7UcvMTCCea mai bună carte pentru tineri a anului 2011 în topurile The Times şi Quille & Quire
CELE MAI BUNE INTENŢII
POT DA NAŞTERE
CELOR MAI ÎNTUNECATE OBSESII
Viktor şi fratele lui geamăn, Konrad, au explorat toate coridoarele secrete şi camerele tainice din somptuosul lor castel Frankenstein. Cu excepţia uneia.
Biblioteca Întunecată adăposteşte tomuri străvechi, misterioase, scrise în limbi ciudate şi pline de cunoştinţe interzise. Tatăl lor îi obligă să promită că nu vor vizita niciodată biblioteca, însă în clipa în care Konrad cade grav bolnav, Viktor înţelege că trebuie să descopere cartea ce conţine reţeta pentru legendarul Elixir al Vieţii.
Elixirul necesită doar trei ingrediente. Dar astre nefaste, o alchimie periculoasă şi un triunghi amoros nefericit pun în pericol, la fiecare pas, reuşita strădaniilor lui. Viktor ştie că nu poate să dea greş. Însă sorţii săi de izbândă depind de cât de departe poate împinge graniţele naturii, ale ştiinţei şi ale iubirii – şi cât de mult este dispus să sacrifice!


Recenzie

             “Elixirul Vietii” este una din acele carti care te fascineaza prin simplitate, prin poveste, prin faptul ca nu se incadreaza in tiparul acela de carti pentru adolescenti pe care il cunoastem atat de bine.  
Aceasta carte aduce in prim plan un subiect mai putin intalnit in zilele noastre si anume alchimia. Posibilitatile utilizarii acesteia sunt infinite, de la crearea unei potiuni de dragoste sau chiar a unui elixir al vietii la transformarea metalului in aur. Desigur, perspectiva imbogatirii ori a realizarii pe plan sentimental pe aceasta cale poate parea mai mult decat tentanta, dar oare cat de sigur este acest drum al Alchimiei? Dintotdeauna oamenii au fost atrasi de necunoscut, de ceea ce nu le-a fost explicat, asa ca este usor de inteles de ce multi dintre ei au fost atrasi de vrajitorie, sau in cazul cartii noatre de Alchimie. Protagonistii seriei noastre, gemenii Viktor si Konrad, impreuna cu verisoara Elisabeth si prietenul pasionat de literatura Henri duc o viata simpla, linistita in Castelul Frankenstein, pana in momentul in care, gasesc din greseala un pasaj secret catre o biblioteca secreta, ascunsa in inima castelului , Biblioteca Intunecata. Acolo, pe rafturile pline de praf zac in bezna cartile ce le vor schimba celor patru viata, pentru totdeauna. Dar in paginile acestora se gasesc secretele Alchimiei, iar in lumea lor, practica acesteia este interzisa, aducand condamnarea.
Atunci cand Konrad se imbolnaveste si nici macar un doctor nu pare sa ii poata readuce sanatatea, oare solutia s-au putea regasi in Alchimie? Oare Viktor, Henri si Elizabeth vor fi capabili sa ii salveze viata lui Konrad? Drumul intunecat pe care pornesc ii va duce la gasirea unei retete, Elixirul Vietii ce se spune ca ar putea infrange orice boala, dar si la blamatul alchimist Julius Polidori, condamnat pentru actiunile sale. Cu toate ca dorinta lui Viktor porneste din dragostea pentru geamanul sau, stiti ce se spune…drumul spre Iad este pavat cu intentii bune.

            “Elixirul Vietii” este cu adevarat un volum fascinant care te uimeste pe de o parte prin simplitatea cu care naratorul a asternut in pagina o poveste unica, diferita, ce capteaza atentia inca din prima pagina si pe de alta parte prin intunericul si tragismul care pare sa se regaseasca la fiecare pas in carte. Povestea in sine este una trista si ne prezinta fila cu fila istoria decaderii unui personaj. M-a fascinat inca de la inceput capacitatea autorului de a-si modifica personajele, de a le transforma de-a lungul paginilor cartii. Cu totii stim povestea lui Victor Frankenstein si stim ca nu va avea un sfarsit fericit desi, citind aceasta carte, imi doresc sa se schimbe ceva. Traim cu impresia ca un anumit personaj este rau, il antipatizam, pana cand ne este prezentata o alta fata a sa si anume motivul pentru care au ajuns astfel. In cartea noastra, acest motiv este imbolnavirea lui Konrad. Daca la inceput totul a venit din binevointa de a-si salva fratele, dorinta de a-l vedea iarasi bine, finalul prezinta o alta latura a sa ce va duce intr-un final, probabil, la dezumanizarea sa.
In esenta, povestea este chiar tragica, fiindca oricat de mult s-au straduit cei trei, nu au fost capabili sa schimbe nimic. Cartea este hipnotica si Kenneth Oppel are darul de a ne face pana in ultimul moment sa credem ca va fi bine, ca se va schimba ceva, ca toate eforturile nu sunt in zadar, cand…realitatea era de fapt cu totul alta.
            Un alt aspect de luat in calcul este triunghiul amoros Konrad-Elizabeth-Viktor. Viktor este gelos pe relatia pe care geamanul sau o are cu Elizabeth si incet, incet gelozia, disperarea, lupta de a-si salva fratele vor reusi s ail transforme iremediabil intr-un alt om. Sincer, sper ca autorul sa schimbe finalul…

            Nu stiu ce va mai pot spune pentru a va convinge sa cititi aceasta carte, daca nu ati facut asta deja. Este o carte fascinanta, in adevaratul sens al cuvantului si chiar v-o recomand .

Nota : 5/5

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre povestea originala click aici 



Trailer








16 comentarii:

Alexandra Ioana spunea...

decand asteptam eu recenzia la cartea asta,eeee:>,smechera tare.e foarte interesanta cartea:>:X

Alexandra Ioana spunea...

asshhh,am vazut ca apare niste poze cu ben barnes in recenzie si eu il consider pe ben barnes ca fiind potrivit pentru rolul lui dimitri din academia vampirilor:X

Unknown spunea...

ciudata ca din 2011 tocmai acum e ceva de ea adica a inceput sa fie mai cunoscuta

mm spunea...

CE idee interesanta. Si ce rau imi pare ca se termina trist. Toate povestile merita un final frumos, dar cred ca acest final poate este si unul care atrage. Oricum, sa stii ca esti foarte convingatoare. Adica eu chiar as vrea sa o citesc. Imi place ideea de Elixir al Vietii, de alchimie.

JustLaugh spunea...

prima data nu voiam sa citesc cartea.. dar am castigato si am zis de ce nu?... are un subiect ciudat, dar chiar e ceva diferit de ce am citit. Sfaritul parea sa se indrepte spre bine..dar fix cand nu ma asteptam a avut o intorsatura extrema:))..au fost unele momente din carte care imi dadeau fiori, dar mi-a placut. Astept vol. 2:D

Unknown spunea...

imi place cum e citatul de la inceput cu intentile

Alexandra Ioana spunea...

apps,imi place mult si descrierea cartii,coperta e simpla si simpatica.

Unknown spunea...

mie la coperta imi place idea acea cu gaura de cheie

Claudia spunea...

O poveste palpitantă, în care primejdia pândește la tot pasul, iar sentimentele sunt gata să-i ia prin surprindere și pe cei mai încrezători dintre ei.

Unknown spunea...

ce frumos claudia :>

Alexandra Ioana spunea...

foarte frumos spus claudia:>

Unknown spunea...

app cand se anunta castigatorul?

Alexandra spunea...

In cateva zile, pe 1..2 maxim 3 ianuarie, sa vad cum am timp sa numar comentariile, sa calculez punctele blaaa bla. Dar oricum o sa va spun cat mai curand >:D<

Unknown spunea...

aha ok mersi ca mi-ai raspuns

Alexandra Ioana spunea...

abiastept sa vad cine va castiga:">,imi doresc tare,tare,mult sa-mi aleg tacereee de becca fitzpatrick:X:X:X

Unknown spunea...

si eu poate imi voi lua o carte de becca daca ma ajuta dumnezeu si castig