03 februarie, 2012

Recenzie Jocurile Foamei - Suzanne Collins

                      The hunger games feat Taylor Swift - May the odds be in your favour. 



"Come morning light
You and I'll be safe and sound"


O carte tradusa in peste 30 de limbi, o carte admirata chiar si de cei mai mari scriitori ai lumii, Jocurile Foamei si-a facut usor loc si in inimile cititorilor romani, care din momentul in care au avut frumosul volum in mana, nu l-au mai lasat jos pana in momentul in care cartea s-a terminat.
Poate este stilul incredibil al autoarei sau poate pur si simplu ideea inovativa si unicata, dar cert e ca Jocurile Foamei este una din acele carti pe care nu le uiti cu usurinta. Au un impact puternic asupra cititorului, facandu-se memorabile.


Just close your eyes
The sun is going down

 
Lumea nu este intoteauna roz, sau perfecta, iar Katniss, protagonista seriei o stie mai bine decat oricine. Intr-o lume precum Panemul, poti lupta sau te poti declara invins. In orice caz, doar daca iti inchizi ochii si iti doresti ca totul sa dispara, ca lumea ta sa devina iarasi frumoasa, iti pierzi timpul in zadar.

You'll be alright
No one can hurt you now


Intr-un viitor post- apocaliptic, oamenii traiesc in Panem, o lume construita in locul unde, demult era America de Nord. Societatea este impartita in 12 districte, acestea fiind controlate de Capitoliu, care detine intreaga putere. In urma unei mari revolte, in care Districtul 13 a fost distrus, Capitoliul a hotarat crearea Jocurilor, ca o metoda prin care sa le arate celorlalte districte cine controleaza totul. Fiecare district isi va trimite un baiat si o fata, alesi in mod aleatoriu sau  voluntar, in Arena intr-o sangeroasa batalie pe viata si pe moarte. Doar unul poate supravietui..doar unul din 24.

 Protagonista seriei, Katniss Everdeen traieste in Disctrictul 12, cel mai sarac district. Tatal ii este mort, asa ca intreaga responsabilitate pentru viata surorii sale Prim si a mamei sale este pe umerii ei. Sa traiesti intr-o astfel de societate este departe de a fi usor, dar Katniss nu este o invinsa. A invatat sa vaneze, sa lupte, sa negocieze, intr-un cuvant Katniss este o supravietuitoare.

I remember tears streaming down your face
When I said, I'll never let you go


Toata viata Katniss a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a o sti pe Prim in siguranta, pentru a se asigura ca numele ei intra de cat mai putine ori in bolul plin de hartiute din care se va alege urmatorul tribut. In momentul in care "preselactiile" pentru urmatoarele jocuri ale foamei au loc, Katniss era aproape sigura ca Prim este in siguranta.


When all those shadows almost killed your light

Dar imposibilul devine posibil, iar numele ales pentru fata ce va reprezenta Districtul 12 este Prim. Katniss se ofera imediat voluntara, pentru a lua locul surorii ei si astfel devine unul din tributurile ce vor lupta pe viata si pe moarte in arena. Baiatul ce va reprezenta micul district este Peeta Mellark, fiul brutarului, cel care in copilarie a salvat-o pe Katniss dandu-i o paine. 

I remember you said, Don't leave me here alone
But all that's dead and gone and passed tonight



Deja cred ca am povestit mai mult decat e nevoie din carte, asa ca ma voi mentine mai generala in continuare. Peeta si Katniss, doua personaje cu nume unice, doua personaje atat de diferite.. Odata cu alegerea lor ca tribute, viata lor normala s-a terminat. Odata cu trecerea noptii, cei doi s-au trezit aruncati intr-o alta lume, o lume in care ei sunt vazuti ca niste vedete, ca obiecte, scopul unor pariuri nimeni neparand constient de faptul ca ajunsi in Arena sunt condamnati mortii. Mi s-a parut extrem de aiurea cum oamenii din Capitoliu vedeau totul ca pe un joc, nu ca pe o crima cu pierderi umane. Adolescenti nevinovati erau obligati sa se omoare intre ei, pentru a avea o sansa la viata. Cum este asta normal? Parca ar fi in Saw..
  
Don't you dare look out your window darling
Everything's on fire

Viata in Capitoliu este ca un show de comedie. Lumea se preface a fi ceea ce nu e, iar Peeta si Katniss de gasesc nevoiti sa se prefaca resemnati, in timp ce in interiorul lor arde in flacari, urand luand renumele de "indragostitii nascuti sub stea potrvinica" 


The war outside our door keeps raging on
Hold onto this lullaby
Even when the music's gone


Odata ajunsi in Arena Katniss si Peeta isi continua drumurile pe cai diferita, fiecare luptandu-se pentru o sansa in lupta. Intr-o lume cruda, in care sa-l ucizi pe celalalt pentru a-ti salva viata inseamna totul, oare ce sanse au cei doi? Oare viata ii va aduce iarasi impreuna, chiar si in arena, sau isi vor gasi  sfarsitul separati, ucisi fara sentimente de alte tributuri?Intr-o cursa in care doar unul poate supravietui, oare cat de greu este sa iti pastrezi umanitatea?
Garantez ca este o carte de nota 10, o carte pe care nu veti regreta nicio secunda ca ati ales sa o cititi. 

Just close your eyes
The sun is going down
You'll be alright
No one can hurt you now
Come morning light
You and I'll be safe and sound

Just close your eyes
You'll be alright
Come morning light,
You and I'll be safe and sound...


 


8 comentarii:

Sweet Lemon spunea...

Iti recomand si volumele 2 si 3. Sunt de-a dreptul zguduitoare. Mai ales 3-ul...
Imi plac recenziile tale! :D

Iulya Elena spunea...

Eu am de gand sa le citesc imediat ce termin AV si abia astept...suna super si sunt de acord ci Sweet Lemon...Ai niste recenzii super :X

JustLaugh spunea...

imi place mult recenzia;)....din cauza mea toata clasa a citit volumele:))) si toti au zis ca a meritat:D..ultimul volum nu imi venea sa cred ce se intamplase:((inca ma intristeaza cand ma gandesc:-<

Anonim spunea...

E o super carte! E romanul perfect de citit oricand! Cea mai buna carte scria vreodata! E ... pur si simplu GENIALA! <3 Si melodia lui Taylor Swift la fel! :D

mm spunea...

Ideea acestei carti mi se pare tulburatoare...imi da fiori si ma face sa ma cutremur...Copii nevinovati, carora norocul nu le surade, aruncati in temnita sub privirile amuzate ale unor papitoii...Nu am citit cartea, am privit filumul in schimb. Hmm, la mine in oras la biblioteca nu am gasit decat volumul 3 si nu prea as vrea sa le citesc pe sarite...O sa astept un pic si poate Mos Craciun imi vaface o surpriza :p...
Pff, iar Safe and Sound de la Taylor a ajuns melodia mea de leagan...Fara ea nu pot sa adorm:p <3

Alexandra Ioana spunea...

ideea cartii este foarte frumoasa si foarte tulburatoare,in acelasi timp,imi place subiectul,insa,cartile nu le am si nici filmul l-am vazut,sper totusi sa le achizionez cat de curand si repede posibil.

Unknown spunea...

am citit putin in format ebook din aceasta carte si imi place mult. am observat ca fiul brutarului este un personaj important sunt curioasa

Alexandra Ioana spunea...

nu prea ma atrage seria,nu-i prea pe gustul meu,nu am citit nici cartile,pentru ca nu le am si nici e-book nu am citit,si nici filmul nu l-am vz,asa ca pot continua:)),dar,nu zic ca nu sunt interesante,pare interesanta recenzia.