02 august, 2012

Book Lovers Challange #1

Voi incepe cu prima provocare : "  Cum a început pasiunea ta pentru cărți? Ce romane te-au făcut să iubești lectura și de ce?"

 Prima carte pe care am citit-o a fost "Harry Potter si piatra filozofala" . Mama a vazut cartea intr-o librarie si s-a gandit ca poate as vrea sa o primesc de Craciun. Bineinteles la vremea aceea capul meu nu statea tocmai la carti, ci ca papusi, ursuleti gigaaanti, masini ( daa...aveam o mare pasiune pentru masini si roboti ) si alte jucarii de genul asta. Nu am fost extrem de incantata cand am primit-o, dar coperta era lucioasa si desenul atragator asa ca m-am gandit sa ii dau o sansa. Imi amintesc si acum felul in care am intrat in transa cand am inceput sa citesc Harry Potter. Am devenit pasionata de citit si  totodata o mare fana Harry Potter. Mi-am cumparat incet incet toate cartile si am ajuns sa le citesc de atatea ori incat am pierdut sirul. Oh doamne cat de nerabdatoare eram cand a aparut ultimul volum. Si cat am putut sa plang cand am citit...si la cinema..toata lumea era atenta la final, iar eu jeleam in ultimul hal pe sub ochelarii 3d. 
In mod categoric Harry Potter m-a facut sa iubesc cartile iar persoana care i-a multumit lui J.K.R. pentru copilaria sa minunata nu putea spune mai bine. Da..HP m-a marcat, am 18 ani si inca sunt mare fana a seriei, nu o consider o serie pentru copii.
De ce m-a atras Harry Potter atat de mult? Probabil pentru ca noi, ca si copii la vremea aceea aveam nevoie sa credem in magie, in ceva mai presus de noi, ceva ce ne-ar schimba vietile si ne-ar face diferiti. Asta ne-a oferit J.k.R.: o scapare din realitate si patrunderea intr-o lume plina de magie, intr-o scoala unde la ordinea zilei nu stau orele de matematica ci ..Transfigurarea sau Apararea contra magiei negre. M-a facut sa cred in prietenie si sa invat ca in viata nu trebuie sa renunti fara o lupta. Orice este posibil cat timp nu renunti si te zbati pentru ceea ce iti doresti. Harry Potter a invatat generatia de "invatacei" sa faca o distinctie intre bine si rau, sa creada in oameni, sa fie mai buni. 
Asa ca iata-ne acum, dupa atatia ani inca emotionati la gandul acestei serii, inca simtind fiecare pagina/cuvant pe care il citim din aceste carti. Am citit destul de atunci, sute de carti probabil, dar nici macar una nu am putut sa o compar cu aceasta serie...Da..ok..subiecte diferite, am inteles. Doar ca nu este doar atat. 
Mie mi s-a intamplat uneori sa citesc o carte, sa ma gandesc "Daa e draguta", sa vreau sa ii fac o recenzie peste..o saptamana sa zicem si sa constat ca nu mi-a ramas mare lucru in cap desi am citit-o cu atentie. Cartea a fost bine scrisa, dar nu a avut acel ceva ce ar fi facut-o memorabila. Pentru mine, HP este acea carte pe care am citit-o si mi-a ramas in cap zile in sir..ani. 
Mi-e cam mila de copiii mei, in cazul in care nu vor fi atrasi de citit fiindca le voi baga seria asta pe gat. Unii parinti isi obliga copiii sa manance legumele, eu ii voi obliga sa citeasca seria..ceea ce probabil va fi spre binele lor..imbogatirea vocabularului si toate cele. Stiu ca exista oameni care nu au citit seria, nu vor sau nu sunt atrasi de ea, dar stiti voi..fiecare cu gustul lui. Nu tuturor ne place acelasi lucru si e ok.
Urmatoarea serie fantasy citita de mine a fost Amurg, care la momentul respectiv m-a fascinat in ultimul hal. Vrajitorii erau un subiect la ordinea zilei pentru mine, dar vampiri? Ei asta era ceva nou. Cum eram la inceputul perioadei adolescentei, adica pe la 15 ani, ideea de dragoste adevarata si ideea unui tip genial-destept-frumos-bogat-hooooot-vampir-superb-perfect era foarte atragatoare si m-am trezit ca visez cu ochii deschisi la propriul meu Edward Cullen ( minus sclipitul in lumina soarelui ) . Chiar daca de atunci am citit si serii cu vampiri mai..bune pot spune, Twilight imi ramane in suflet ca fiind prima. 
Dupa Twilight am citit Fortele Raului Absolut, seria pt care am scris si prima recenzie (mai multe detalii maine, la provocarea doi) si pe care am iubit-o. A fost geniala, geniala va spun. Daca nu ati citit-o, puneti mana si faceti-o. Nu pierdeti nimic. Are de toate seria asta!
As mai continua sa ma lalai..dar m-a cam luat somnul, asa ca revin maine cu o noua postare. Sper ca v-a placut aceasta :)

See you guys >:D<

5 comentarii:

Krisz spunea...

Eu nu am citit HP. Poate daca mi-ar fi cumparat si mama primul volum si as fi inceut sa il citesc as fi fost la fel de entuziasmata de serie. Se vede insa pasiunea cu care ai vorbit, si cat de important a fost, si inca este HP in viata ta <3

Krisz spunea...

inceput*

Unknown spunea...

Şi pe mine m-a marcat mult seria aceasta. Mi-a plăcut cu câtă pasiune ai vorbit despre serie. Te pup :*

Iulya Elena spunea...

Primma carte fantasy pe care am incercat sa o citesc a fost Amurg inca pe vrremea cand abia aparuse si nu o cunostea nimeni, ne fiind filmul, si nu pot sa spun ca am fost icantata, pentru ca nu am citit pana la capitolul 6 , plictisita de moarte (asta la primul contact),iar prima carte ccare mi-a placut foarte tare a fost Jurnalele Vampirilor , pe care le-am imprumutat de la o colega. Ele mi-au deschis apetitul :X

Cat despre HP nu le-am citit pana acum si nu stiu sigur daca sa le citesc...dar pentru tine e clar ca sunt pe lista de favorite asa ca poate le voi da o sansa :-j

JustLaugh spunea...

Prima data stiu ca am citit trilogia Fortele Raului Absolut de kelley Armstrong nici nu stiam ca exista asa cati:))..apoi m-am indreptat spre Harry Potter ador seria, iar filmele sunt superbe!:X