22 august, 2015

Recenzie "Cei 100" de Kass Morgan


REZUMAT:
Dupa un razboi nuclear devastator, omenirea traieste in nave spatiale, departe de suprafata radioactiva a Pamantului. 100 de adolescenti delincventi sunt trimisi intr-o misiune periculoasa: trebuie sa recolonizeze planeta. Ar putea fi a doua sansa la viata sau... o misiune sinucigasa.

Clarke a fost arestata pentru tradare si e bantuita de propriul trecut. Wells vine pe Pamant pentru fata pe care o iubeste, dar oare ea il va ierta? Bellamy vrea sa-si apere sora. Glass a ajuns iar pe nava, dar acolo viata e la fel de periculoasa ca pe Pamant.
Cei 100 trebuie sa lupte pentru viata intr-un tinut salbatic. Nu era in plan sa fie eroi, dar s-ar putea sa fie ultima speranta a omenirii.



RECENZIE: 
       Am primit cartea pentru recenzie de la Editura Nemira, ocazie cu care vreau sa le multumesc. Sunt o mare fana a serialului "The 100" asa ca am fost foarte entuziasmata cand am aflat ca va aparea si la noi in tara cartea.
       Evident m-am apucat sa o compar cu serialul in timp ce o citeam, asa ca voi face o combinatie intre recenzie si comparatie carte-serial.
       Cartea prezinta povestea a 100 de adolescenti delicventi trimisi pe pamant. Dupa un razboi nuclear devastator, omenirea a fost obligata sa se refugieze in spatiu. Conditiile vitrege de viata de acolo ii determina pe conducatorii statiei spatiale sa foloseasca o serie de adolescenti ce incalcasera legea pentru a testa suprafara Pamantului. Genial, nu?
      "Cei 100" este scrisa din punctul de vedere al lui Clarke, Bellamy, Wells si Glass. Scriitoarea are un talent aparte de a impleti povestea plina de actiune a adolescentilor din prezent cu fragmente marcante ale vietii lor pe nava spatiala. De-a lungul cartii descoperim diverse laturi ale personajelor, ajungem sa le cunoastem, toate prin intermediul acestui artificiu creativ al scriitoarei. Niciunul dintre adolescentii de pe Pamant nu este nevinovat, iar suspansul si dorinta de a afla motivele ce au determinat ulterior incarcerarea lor marcheaza fiecare paragraf. Plus ca nu seamana cu ceea ce vedem in serial.
       Asa cum am mentionat mai sus, in carte unul dintre personajele principale este Glass, o fata condamnata sa plece pe pamant, dar care hotaraste ca Luke, iubirea vietii ei, merita ca ea sa incerce sa evadeze si sa ramana pe nava spatiala. Glass nu exista ca personaj in serial si sincer cred ca introducerea ei ar fi oferit un inside-look din punctul de vedere al unei adolescente la viata pe nava dupa plecarea celor 100. In serial, actiunea de pe statia spatiala este prezentata doar din perspectiva adultilor captivi inca acolo. Glass ar fi adus o nota fresh actiunii serialului.
Interesante sunt triunghiurile amoroasede din carte si serial.



In serial avem Clarke-Finn- Bellamy, iar relatia Clarke- Bellamy evolueaza lent de-a lungul celor doua sezoane. In carte, Finn nu exista( la fel ca alte personaje pe care eu le adoraaam), iar cea de-a treia persoana o reprezinta Wells Jaha, fiul cancelarului de pe statia spatiala, fostul iubit al lui Clarke ( weird, right?) si persoana pentru care ea nutreste o ura arzatoare.
       Este interesant sa il vad pe Bellamy in postura de baiat bun inca de la prima pagina in contextul in care in serial este un bad boy de toata frumusetea. Este personajul meu preferat si am fost incantata de posibilitatea de a vedea si alte laturi ale personalitatii lui, excelent conturate de catre scriitoare. Bellamy a fost dintotdeauna pentru mine un personaj deosebit de complex si putiiin bipolar, cand dragut, cand sarcastic and so on. Si-a petrecut toata viata protejandu-si sora, pe Olivia, ea fiind si motivul pentru care el si-a riscat viata pentru a ajunge pe Pamant.Pentru toti fanii Clarke-Bellamy, trebuie sa va spun ca, in carte, atractia dintre cei doi apare de la primele pagini and I was fangirling like crazy the whole time!

"Inainte sa isi dea seama ce face, isi arunca bratele in jurul lui Bellamy. El incepu sa rada cu ea, clatinandu-se, si isi stranse bratele in jurul taliei ei, apoi o ridica si o invarti in aer.[...] In cele din urma, o puse jos cu blandete. Dar nu ii dadu drumul. In schimb, o trase mai aproape si, inainte ca ea sa aiba timp sa isi traga suflarea, o saruta."

       Gotta love them, rigtht? Pasajul de mai sus este doar un exemplu. Este un deliciu literar sa observi evolutia relatiei dintre cei doi.
       Primul volum al seriei are rolul de a ne familiariza cu povestea, cu personajele si de a ne introduce in lumea salbatica si periculoasa in care a fost transformat Pamantul. Actiunea este fluida, curge rapid, iar inainte sa iti dai seama ajungi la finalul cartii, fara sa stii cand ai reusit sa citesti cartea. Atat fragmentele din prezent, cat si cele din trecut se imbina perfect, reusind sa ne faca o imagine detaliata a vietii personajelor, sa le intelegem, le le cunoastem si sa le observam evolutia. Vorbind despre evoloutie, sunt tare curioasa cum va evolua actiunea in cartea urmatoare, tinand cont de faptul ca spre final isi fac aparitia si The Grounders, descendentii oamenilor care au ramas pe Pamant dupa razboiul nuclear, in mare parte cruzi si salbatici. Inca nu s-a intrat pe deplin in povestea cu salbaticii, motiv pentru care *spoiler* doar o persoana a murit de mana lor si nu zeci de tineri ca in serial.
Cartea mi se pare putin mai lenta decat serialul, unde actiunea sta la baza fiecarui episod, dar asa cum am spus, asta ne ofera oportunitatea sa intelegem personajele. Astept cu nerabdare volumul 2 si v-o recomand cu caldura!!^_^


Nota: 5/5 

INFORMATII CARTE:  
Produs publicat in 2015 de Nemira
Data aparitiei: Aprilie 2015
Colectia Young Adult
Traducator: Dorina Tataran
Format: 130x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 272



ISBN: 978-606-758-173-





2 comentarii:

Naga spunea...

Eu am vrut sa o cumpar, tocmai pentru ca ador serialul. Auzisem ca sunt cateva schimbari fata de carte, e normal, si de aceea eram curioasa sa vad cam cum este scrisa povestea.

Plus ca sunt fana Bellarke. Deci, enough said :D

Frumos review!! Esti norocoasa ca ai primit cartea de la Nemira :)


Ella
Naga Sanctuary

Alexandra spunea...

Sunt o gramada de schimbari, dar chiar merita cartea. Eu stiam ca Bellarke se intampla in carte si abia asteptam sa citesc. Nu am fost dezamagita. Best couple ever! :))